Kedves munkatársak!

A mai napon, 2018. október 12-én a KOEN Alapítvány elnöksége Gyulán tartja éves elnökségi ülését. 

Hordozzátok imádságotokban az alapítvány munkáját!

 


Ezen a héten Hardenbergben Vakációs Bibliahetet tartottunk. Hétfőn - berendeztük a Bibliahét helyszínét. Kedden 92 gyermek vett részt három csoportban, szerdán és csütörtökön ugyancsak 92 gyermek jött el. Pénteken közös programot szerveztünk a szülőkkel. Így, szombaton a program befejeztével rendet raktunk.

Örülünk és köszönjük a Felvidéki csoportnak,  az "Időutazó" című bibliahetes programot. 

Aly Jurjens

holland munkatárs

2018. március 3.

 

 

BEMUTATÓNAPOK - 2018

REGIONÁLIS BEMUTATÓNAPOK - 2018

 

Erdély

2018. május 4. – 14:00 órától, Marosvásárhely, Kövesdombi Református Templom. Érdeklődni és bejelentkezni: Bartha Csabánál: tel: 0743636545, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

2018. május 5. – 10:00 órától, Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirágutcai Református Gyülekezeti Ház. Érdeklődni és bejelentkezni: Bocz Ritánál,  tel: 0721367921, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. május 11. - 16:00 órától, Kolozsvár,  Báthory István Elméleti Líceum díszterme (Kogalniceanu/Farkas utca 2 szám, második emelet). Érdeklődni és bejelentkezni: Varga Zoltánnál, tel: 0757072454, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. május 12. - 16:00 órától, Diaszpóra, (Alvinc vagy Felvinc) . Érdeklődni és bejelentkezni: Varga Zoltánnál, tel: 0757072454, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018.  június 2.   10 órától, Székelyudvarhely, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium ebédlője. Érdeklődni és bejelentkezni: Mircse Saroltánál, tel:  0757027162,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Időpont változás az olaszteleki bemutatónapon!!!

2018. június 22. – péntek - 17:00 órától, Olasztelek, Olaszteleki Református Gyülekezeti Ház. Érdeklődni és bejelentkezni: Tüzes-Bölöni Csillánál, tel: 0746044148

Partium

2018. június 2. 11:00 órától, Nagyszalonta, Arany János Elméleti Líceum, Bocskai utca 21 szám. Érdeklődni és bejelentkezni: Mikló István Boldizsárnál, tel: 0740207488, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Felvidék

2018. április 13. – 15:00 órától, Királyhelmec, református gyülekezeti otthon. Érdeklődni és bejelentkezni: Molnár Évánál:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 0566321972 (Gömör, Abaúj-Torna, Zemplén, Ung)

2018. április 14. – 9:30 órától, Rozsnyó, Református alapiskola, Kozmonautov u. 1791/2. Érdeklődni és bejelentkezni: Molnár Évánál:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 0566321972 (Gömör, Abaúj-Torna, Zemplén, Ung)

2018. május 18. – 16:30 órától, Apácaszakállas, helyi kultúrotthon. Érdeklődni és bejelentkezni: Czinke Tímeánál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.tel: 0357797338 (Pozsony, Komárom, Bars)

2018. május 19. – 9:00 órától, Bátorkeszi, Fireszke Gyermek, Ifjúsági és Konferenciakozpont. Érdeklődni és bejelentkezni: Czinke Tímeánál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 0357797338 (Pozsony, Komárom, Bars)

 

 Magyarország

Dunántúl


2018. április 7. szombat 10:00 órától, Balatonfenyvesen a Református Gyermek és Ifjúsági Üdülőben (Balatonfenyves, Mária utca 54.). Érdeklődni és bejelentkezni Kutasiné Molnár Boglárkánál lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tel:  +36303392261.

Dunamellék

2018. április 20. péntek 16:00 órától, Gyömrőn a Református Gyülekezeti Házban (Gyömrő, Gróf Teleki utca 1.). Érdeklődni és bejelentkezni Kovács Enikőnél lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tel: +36308314120.

Kárpátalja

2018. április 30. - 10:00 órától, Eszeny. Érdeklődni és bejelentkezni: Tóth Lászlónál, tel: +380509206506, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. május 1. - 10:00 órától, Tivadarfalva. Érdeklődni és bejelentkezni: Tóth Lászlónál, tel: +380509206506, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. május 9. - 10:00 órától, Beregszász. Érdeklődni és bejelentkezni: Tóth Lászlónál, tel: +380509206506, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Délvidék

2018. május 12. -  Bácsfeketehegy. Érdeklődni és bejelentkezni: Csányi Erzsébetnél, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

„Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz.” /Jel 21,7/

Tudjátok ebben a Koen-es programban az egyik legizgalmasabb dolog a sok-sok mellett, hogy Jézus azáltal, hogy utunk lesz, követhető, Igaz, Életre vezető út, Jézus ezen felül egymáshoz is utat tapos számunkra. Jézus utakat tapos az egész Kárpát  - medencében, ami által összeköt minket, ami által egymáshoz vezet minket. Nekünk van egy kitaposott utunk Délvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára.  Most már hozzánk is van utatok, Felvidékre. Lehet, hogy ez az út nagyon hosszú, hisz órák hosszat utaztatok ide Felvidékre, de egyáltalán nem nehezen járható út. Nem nehéz egymáshoz közeledni. Nem nehéz egy olyan programot kidolgozni, amit két határon túl is értenek, hisz egyre dobban a szívünk, egy a nyelvünk… értjük egymást. Értitek mindnyájan, hogy a logónkon miért az a kalapos, mezítlábas legényke áll, keresve az utat. Lehet, hogy eszetekbe jut az útról az égig érő paszuly meséje. De azt hiszem, ismeritek ezt a mondókát is, amit mindannyian ezzel a hajtogatóval tanultunk meg: 
Volt egyszer egy paprika,
Paprikából Jancsika, 
Jancsikából kiskirály, 
Kiskirályból tulipán. 

Miután elkészítettük a programot, már nyomdába került ez a könyv, akkor jutott eszembe ez a hajtogató. Az, hogy tulajdonképpen mennyire megragadja a program lényegét ez a kis mondóka. Mert mi is, és velünk együtt a gyerekek is arra törekszünk, hogy paprikából tulipánok legyünk, gyönyörű virágszállak, Szentlélekkel illatozók. Szeretnénk Jancsikából kiskirályok, Király-fiak és Király- lánykák lenni. Azt szeretnénk, ha nem egyszerű paprikajancsiként élnénk le az életünk. Nem akarunk engedetlen paprikajancsik lenni, mint Jónás, vagy pénzéhes Zákeus paprikajancsik, vagy gonosz szolga Jancsik, akik paprikásan viselkednek azokkal, akik nem adják meg nekik mindazt, ami szerintük nekik jár. Kételyekkel küszködő paprikajancsiként sem akarunk megállni az élet végén, vajon mi is vár ránk, ki is lesz ott? Mi el akarjuk hinni, mint Mária: Üres a sír! Királylány vagyok, mert Jézus a Király!!! Igen. A mi célunk, utunk közös, akár Óperenciás tenger is válasszon szét minket. Paprikából, Jancsikból tulipánok, királyok akarunk lenni. Épp úgy, ahogy a logón is láthatjuk. Egy tulipán, amiben korona van. Ez a rajz nem a mondókából indult ki tudatosan, de tudjuk, hogy nem is volt véletlen. Ami még nem véletlen (pedig nem hinném, hogy a mondókák szerzői erre gondoltak volna), hogy még a holland testvéreket, a program támogatóit is megérintheti a mondóka, hiszen ugye… a tulipánok. Ha valaki, akkor ők tudják, milyen szép virág a tulipán. Milyen szép látvány egy tulipánmező. És még milyen szép, amikor a megtértek, a Szentlélekkel illatozók együtt dicsőítik az urat. Királyfi, királyleány mező. 
Sokat gondolkoztam, mit tegyetek a tarisznyátokba, mint egy jó édesanya, amikor készíti fiát az útra. Mi az, ami majd fellelkesít titeket a program használatához, arra, hogy a gyerekeket elindítsátok az Ég-ígérő úton. Tudjátok, a mesében úgy van, hogy amikor a kiskondás kapaszkodik a fára, és felér, akkor saját erejéből nem képes kiszabadítani a királykisasszonyt a gonosz markából. De az istállóban van egy girhes-görhös kiscsikó. Mivel jószívű a kiskondás, azon a girhes-görhös kiscsikón nagyon szeretne segíteni, hát viszi elé az abrakot. De a kiscsikó azt mondja neki, hogy „nekem ne abrakot hozzál, hanem parazsat”. Ezt a részt sohasem értettem. Hát nem fogja megégetni nyelvét, torkát, egész bensőjét a parázs a csikónak? De most értelmet kaptam, amikor készültem erre az áhítatra. A parázs az Ige, ami eleven, ami süt, ami izzik, ami tele van energiával, erővel. A girhes-görhös kiscsikóknak (elnézést a hasonlatért, de értsük jól), a gyerekeknek ilyen eledelre van szükségük. Azoknak a gyerekeknek, akinek nincs önbecsülésük, vagy éppen sok van, akik nem tudják mi az igaz szeretet, törődés, mi az igazság, ki az Élet, azoknak a gyerekeknek, kiscsikóknak nem egyszerű abrak kell, abból kapnak máshol. Nekik parázs kell, élő, izzó Ige, amitől talpra állnak, megerősödnek, és táltos paripává lesznek. Vigyünk parazsat haza, annak a sok-sok táborozó kiscsikónak!

Tudjátok, hogy mi még a szép ebben a mesében? Az, hogy a végén a Jancsika meg a királylány felpattan a girhes-görhös kiscsikóból lett paripa hátára, és vágtatnak, repülnek, szárnyalnak együtt, míg el nem érik a célt, a Király országát, ahol Jancsikából királyfi lehet. Őszintén bevallom, hogy én kiszoktam használni a kis táltos paripákat, a gyerekeket, hogy mint Jancsikát, engem is repítsenek a hitük szárnyán. Az ő táltos paripa, tiszta hitükön szárnyalok, kerülök sokszor közelebb a Királyhoz. Mint amikor a középső fiam esti imádság után kissé félve mondta, hogy ő azért úgy fél a haláltól. Én bátorítottam, parazsat adtam elé, hogy Jézusnál minden olyan csodálatos lesz. Ő erre ezt mondta: „Hát jó…De akkor várj a kapuban!”  És már én repültem az ő hitén keresztül, repített a kérése a Királyhoz, nekem muszáj az Ég-ígérő utat végigjárnom, ezen az úton megmaradnom, mert a fiamat a kapuban várnom kell! Azt kívánom nektek kedves szolgatársaim, hogy azokon a bibliaheteken, amiken szolgálni fogtok nyáron, szárnyaljatok, repüljetek a gyerekekkel a Lélek szárnyán, a korona reményében.Azért, hogy bevégezzem rendesen, amit elkezdtem, azt mondom, hogy éljünk boldogan, mert minket se ásó, se kapa, se nagyharang, de még a halál sem tud elválasztani Krisztus és egymás szeretetétől. Ámen.
(Blanár Gabriella /Felvidék/; elhangzott a KOEN 2013-as program központi bemutatónapján, Bátorkeszin)